Gateway Medical Clinic


Location
Portland, OR

Size
5,168 SF
A home turned office is reintroduced as a clinic.
This nurse practitioner had a dream, but not the right building to make it a reality. Design has the power to make a difference and, in this case, it delivered—transforming a former home into a reputable medical clinic.
This is a vicinity plan showing the Gateway Medical Clinic and the surround context.
This is an aerial photo of the Gateway Medical Clinic with Mt. Hood in the background.

This is a photo of the Gateway Medical Clinic before being renovated.

The 1950s ranch-style building was built as a residence with an attached garage. Over time it was repurposed, room after room, into an office space. While the number of tenants increased, no significant renovations were undertaken. Every corner was occupied with no rhyme, reason or office relevancy. It became an official mess.

In order to repurpose it for a medical clinic every space needed to make sense and be redesigned to be fully ADA accessible. While in shape and scale it was a house, it now needed to look, feel and operate like an office.

Hover over image to move slider.
This is a drawing of the front of the Gateway Medical Clinic after being renovated.
Before
This is a drawing of the front of the Gateway Medical Clinic after being renovated.
After
This is a photo showing the front of the Gateway Medical Clinic with the new ramp and landscaping.

It doesn’t look like a house anymore.


The roof played a key role in the exterior makeover. The old, hipped roof line was extended the length of the structure to create one cohesive building. The remainder of the structure was taken down to the studs. Cedar siding, white stucco, bronze windows and a cedar rain screen provide a fresh look to the façade—a clean and simple aesthetic that creates a welcoming street presence. Clerestory windows across the front of the building add to the modern appeal of the design. They allow light to filter into the exam rooms while maintaining privacy.

In addition to the exterior overhaul, the entire site plan was redeveloped, and parking needs were readdressed. An accessible ramp was cleverly incorporated as part of a landscaped feature—a thoughtful entry sequence that everyone can enjoy. Other features include stormwater planters that allow building water to be treated on-site.

The interior design maintains the existing entry point and then reworks every other aspect of the floor plan. The old garage was torn down and the building was extended to form an L-shape. The plan now efficiently accommodates a check-in area, waiting room, eight exam rooms, four offices, a nurse’s station and a work room.

This is a drawing of the site plan for the Gateway Medical Clinic.
Hover over image to move slider.
This is a floor plan drawing of the Gateway Medical Clinic before being renovated.
Before
This is a floor plan drawing of the Gateway Medical Clinic after being renovated.
After
This is a front elevation photo of the Gateway Medical Clinic.

Not only does this project meet the client’s needs, but it has also contributed to the revitalization of the community. It better serves the healthcare needs of the surrounding neighborhood while supporting the growth and redevelopment of the area.

Christie Architecture
This is a photo of the Gateway Medical Clinic after being renovated.