Hawkridge Modern


Location
Tigard, OR

Size
762 SF
Opened, Centered and Styled
This 1960s split-level was a good home, but it was time to make it better. Looking at the big picture of the spatial relationships and flow, the design strategy makes subtle changes that have maximum impact—a renovation that improves the home's look, feel and function.
There is an under-mount stainless steel sink with gooseneck faucet at the Hawkridge Modern.
A bright orange-colored tile backsplash sits behind the stainless steel gas range at the Hawkridge Modern. The surrounding cabinets are plain-sliced walnut. The countertop is stainless steel.

The cabinets on one side of the kitchen at the Hawkridge Modern are made from white rigid thermo-foil. The countertops are white quartz.

Sometimes the smallest amount of space can make all of the difference. The roof line was maintained while pushing the front wall of the home out four feet under the existing porch. This realignment combined with a clear landscaped walkway allows for a more defined entry sequence and a true sense of arrival at the well-appointed front door.

Other space adjustments included the removal of an entry hall closet and the wall between the kitchen and dining area. A wall of walnut cabinets spanning the kitchen and dining area was introduced to create connectivity and consistency. 

Hover over image to move slider.
This is a floor plan drawing of the Hawkridge Modern before being renovated.
Before
This is a floor plan drawing of the Hawkridge Modern after being renovated.
After

Now, the flow and feel from one space to the next make perfect sense.


It is fun to work a client’s favorite color into a project. This orange hex tile adds a touch of sunshine to the kitchen. The impeccable accent adds a colorful pop to the work area and is a detail that differentiates the rich millwork wall in the kitchen from its companion wall in the dining room.

A pair of fox-shaped salt and pepper shakers sit on the stainless steel counter next to an orange-colored whisk at the Hawkridge Modern.
An orange casserole container and a red bowl filled with pears sit on the quartz countertop at the Hawkridge Modern.
An orange-colored backsplash made of ceramic tile sits behind the stainless steel gas range at the Hawkridge Modern. The cabinetry is plain-sliced walnut.
An eight-foot long skylight was added to the kitchen at the Hawkridge Modern.
This is a photo of the kitchen at the Hawkridge Modern before being renovated.

How do you make the best of an existing low-ceiling situation? The answer for this remodel was to add an eight-foot-long skylight over the island. It adds visual interest and ample natural light.


Here comes the sun.

The plain sliced walnut millwork is a sophisticated detail that creates visual consistency as a connector between the kitchen and dining areas. The wall frames the workhorse part of the kitchen while adding hospitality appeal to the dining room side—a striking backdrop and buffet area.

At the Hawkridge Modern, the walnut cabinets span from the dining room through to the kitchen, tying the two spaces together both visually and physically.
The renovated dining room at the Hawkridge Modern features a built-in buffet crafted of plain-sliced walnut.

The redesign of the home gives the entry a more welcoming appeal. A defined porch directs guests through a stylish door and sidelight entrance. The reworked floor and ceiling plan provides clear views for easy wayfinding.

Black slate flooring highlights the entry hall in contrast to the wood floors throughout the home. Hooks provide a spot to hang up coats and then head on in.

This is a photo of the entry hall after being renovated at the Hawkridge Modern. It is more open to the kitchen and living room.
This is a photo taken from the entry hall at the Hawkridge Modern. The four spaces (living, dining, entry and kitchen) are open to each other and have a much more flowing layout.
This is a photo of the living and dining rooms at the Hawkridge Modern after being renovated.

This sunken living room needed a better sense of style. The centered openings allow family members and guests to sit, relax and enjoy the views.

This is a photo of the dining room at the Hawkridge Modern before being renovated.
This is a photo of the fireplace at the Hawkridge Modern before being renovated.

The elongated horizontal line of the redesigned fireplace visually re-proportions the room, making it feel more open and spacious. From short and squat to long and lean, the space feels more inviting, and the honed black slate gives it a refined aesthetic.

This is a photo of the living room at the Hawkridge Modern after being renovated.
The renovated fireplace at the Hawkridge Modern is clad with Montauk Black slate.