Laurelhurst Craftsman


Location
Portland, OR

Size
1,002 SF
A Master Plan Guides the Way
Some design decisions just don’t make sense. That is what happened in the story of this poor Craftsman house. It is always a pleasure to help clients who are ready to make things right by returning a home to its architectural roots.
This is a photo of the front of the Laurelhurst Craftsman before being renovated.
The Laurelhurst Craftsman is a stately three story home in a traditional Portland neighborhood. The renovated house fits perfectly in with its traditional neighbors.

The exterior of the renovated Alameda Craftsman features traditional details including: lap siding, window trim with parting bead and crown, eave brackets, shingles, corbels, and an oversized barge board.

Illogical additions and the stripping away of cherished details left this home a bit of a trainwreck. A well-considered master plan laid the groundwork for creating a functional layout and bringing back the charm and character. 


The multi-phased renovation was broken into three different projects and spanned five years. 

Hover over image to move slider.
This is a front elevation drawing of the Laurelhurst Craftsman before renovations.
Before
This is a front elevation drawing of the Laurelhurst Craftsman after renovations.
After
The renovated stair features traditional Craftsman detailing at the Laurelhurst Craftsman. A built-in bench in the entry hall provides a place to remove shoes and store essentials.

The exterior work refreshed the façade with all of the classic detailing of a beloved Craftsman—eaves, custom brackets, a substantial bargeboard and a combination of lap siding and shingles. The addition of a full-width front porch reintroduces the home into the neighborhood in a welcoming way. This enticing appeal was continued in the entry where an enhanced stairway and bench seat create a distinct—welcome home—sense of arrival.

This is the stairway at the Laurelhurst Craftsman before being renovated.
This is the entry hall at the Laurelhurst Craftsman before being renovated.

When embarking on a multi-phased effort, it is important to create happy places amidst the chaos of long-term construction. The client was clear that the renovation process had to begin in the kitchen.

The open, light-filled layout has views of the backyard. A central island supports efficient food prep and maintains a distinct separation between the work zone and circulation space.

An island with a walnut butcher block countertop is the central focal point of the renovated kitchen at the Laurelhurst Craftsman.
The renovated kitchen at the Laurelhurst Craftsman is bright and functional. An island sits in the middle, providing extra space for meal prep.
A new dining nook was added to the renovated kitchen at the Laurelhurst Craftsman.

A cozy dining nook is a delightful bumped-out booth addition to this well-appointed space. The butcherblock table matches the island—rich wood tones to complement the classic black and white palette. Mouldings, flush inset cabinetry and honed black granite countertops provide the finishing touches.


The clients’ kids have found the booth to be their favorite place to do homework.

Hover over image to move slider.
This is a floor plan drawing of the Laurelhurst Craftsman before being renovated.
Before
This is a floor plan drawing of the Laurelhurst Craftsman after being renovated.
After
This is the dining room at the Laurelhurst Craftsman after being renovated.
This is the living and dining room at the Laurelhurst Craftsman before being renovated.

This dark dining area was begging to be brought into the light. The fake beams were removed, and views were opened up to the backyard. Light colors bring the space to life and a custom built-in adds Craftsman character.

This is the new built-in buffet cabinet in the dining room at the Laurelhurst Craftsman.

The living room lacked style. It was very vanilla—not the good kind. Mouldings, trim work and a refined fireplace mantle now make this a memorable room. The original hearth tile was preserved, and a complementary surround tile was added.

This is the fireplace at the Laurelhurst Craftsman before being renovated.
This is the fireplace at the Laurelhurst Craftsman after being renovated.